26.02.2024

Jak slušně říct: „Chyťte si toho psa!“

Jak slušně říct majiteli cizího psa: „Chyťte si ***** toho psa!“, aby to pochopil a udělal to hned?

Vždycky se mi u téhle situace vybaví scéna z akčního filmu Transformers, kde v jednom z dílů běží Stanley Tucci s bombou po chodbě bytového domě.

V tom mu cestu zastoupí tři stařenky, které jdou opravdu hodně pomalu. Telefonují, baví se navzájem a absolutně nevnímají prostředí kolem sebe. Zmizí akční hudba, zvuky střelby, rozbíjejících se oken a víceméně známky jakékoliv akce.

Střih na veeelmi pomalu jdoucí stařenky. Zapne se velmi klidná hudba a slyšet je víceméně jen štěbetání opravdu vyklidněných obyvatelek domu. Scéna značně frustrující pro člověka, který utíká s bombou a zachraňuje svět (jak jinak, že ano, v takovém filmu). 

V tu chvíli pronáší postava větu: „Jak se čínsky řekne, táhněte do ha**lu!?“. Ta v podání tohoto skvělého herce vyzní velmi komicky a český dabing jí v tomto případě určitě neubírá.

Co to má společného s venčením psa?

Dostáváme se k tomu. Scéna totiž, podle mě, skvěle ukazuje rozpor mezi člověkem, který má nějaký jasný cíl a potřebuje za každou cenu zajistit, že vše proběhne v pořádku. A potřebuje to teď hned, ne za deset vteřin, ne za minutu. Za to už si možná mnozí z nás dokáží představit sami sebe, když k nám přibíhá cizí pes zcela na volno a my to nechceme.

Hladina stresových hormonů se může v takovou chvíli zvedat u nás i u psa. Majitel přibíhajícího psa, pokud je alespoň v dohledu, v tu chvíli působí velmi podobně, jako ty stařenky na chodbě. „V pohoděě… On je hodnej, on si chce jenom hrát!“. Něco jako člověk, který před chvílí dočetl první knížku osobního rozvoje a vyzenovaným hlasem nám radí: „Víš, musíš bejt v pohodě, klidnej, chce to čas. Mysli pozitivně.“ A vy jenom přemýšlíte, jestli mu v tu chvíli chcete dát pěstí levý ruky nebo pravý (za tohle přirovnání děkujeme Pavlovi Moricovi). Zkrátka frustrace jak z učebnice.

Co říct majiteli psa na volno?

Opravdu není jednoduché, zůstat v takové chvíli klidný. Co dělat se svým psem, co dělat směrem k psovi, proberema zase jindy. Nastává otázka, co je nejlepší říct majiteli přibíhajícího psa? Protože my se s ním potřebujeme hlavně nedávat do řeči, což oni často chtějí. My to potřebujeme vyřešit hned.

Mně se nejlépe osvědčuje, a to s mým psem i se psy klientů, když člověk začne mluvit o svém psovi. Nebo zkrátka říkám jen: „Chyťte si ho, prosím. Můj je fakt agresivní.“ Nebo: „Chyťte si ho, prosím, můj má psinku.“ U toho sice nikdo neví, co to vlastně je, ale zní to dost nakažlivě.

Řeč těla taky dělá své

Ideálně tuto větu člověk pronáší ve chvíli, kdy spatří druhého psa, který k němu ještě neběží. A zároveň se i tělem otáčím tak, aby bylo jasné, že o kontakt nestojím a ze situace odcházím. Stejně tak si vždy dávám svého psa co nejvíce pod kontrolu, i když je na vodítku. A opět, nemyslím tím teď jen ve smyslu, jak to co nejlépe zvládnout. Ale také co dobře funguje směrem na majitele psů na volno jako signál toho, že si mají psa opravdu chytit.

Přeji všem, kteří se do takových situací občas dostávají, pevné nervy. A pokud už nějaká nepřijemná situace nastane a vy si vzpomenete na scénu z transformers nebo na hlášku s osobnostním rozvojem, snad vám pomohou dostat do organismu zpět trochu dobré nálady.

Kurzy, které vás naučí

Prohlédnout
4.4(9 hodnocení)
Prohlédnout
4.8(45 hodnocení)
Prohlédnout
5(4 hodnocení)
Prohlédnout
5(12 hodnocení)
Prohlédnout
4.9(39 hodnocení)
Prohlédnout
4.3(13 hodnocení)

Dočetli jste až sem?


Líbil se vám článek? Inspirujte ostatní …


Proč psi opravdu nejsou vlci a ani se tak nechovají.
Nejdůležitější pravidlo pro výchovu a trénink psa
Chci E-book ZDARMA

Mohlo by vás zajímat

15.05.2024

Proč se kočky perou po příchodu z veteriny?

Už se vám to také stalo? Máte doma sehranou kočičí partu, ale jedna kočka musí na veterinu na nějaký zákrok, třeba trhání zubů. Ale potom, co vysílenou, ještě zblblou kočku po zákroku přivezete domů, ostatní kočky na ní začnou vrčet, syčet a začnou na ní být zlé.  Vyměnili mi kočku? Myslím, že toto je věc, […]

přečíst článek
13.05.2024

Desenzitizace – Základní koncept (nejen) pozitivního tréninku

Pojem desenzitizace, do češtiny nejčastěji překládaný jako „znecitlivění“, není trenérům psů zcela neznámý. Nejčastěji jím myslíme snížení citlivosti zvířete na pro něj nepříjemné podněty, jako je například střelba, bouřka, vpich jehly při odběru krve nebo tlak kleštiček při stříhání drápků, nepříjemný terén, po kterém se pes pohybuje, případně lidé nebo ostatní psi, pokud z nich má […]

přečíst článek
08.05.2024

Trénink jako puzzle: Jak zlepšit přivolání (část 4)

Přivolání je cvik, u něhož může málokdo říct, že ho má dokonale nacvičený. Jak jsme si řekli v předchozích článcích, skládá se totiž z mnoha puzzlíků, na kterých musíme se svým psem pracovat.  Jednoduchý recept na dokonalé přivolání tedy neexistuje. Konkrétní tréninkový plán se liší dle psa, majitele a prostředí, ve kterém se pohybují. Pojďme […]

přečíst článek

Všechny články

Můžete nás sledovat

Poslouchejte na cestách!
Odebírejte podcast.