20.08.2023

Anální žlázky a jak na ně

Není to výsada pouze samců, ale potrápit mohou i feny. Anální žlázy, odborně paraanální pachové váčky, jsou žlázky, které slouží k označování teritoria. Jsou různě velké a různě hluboko a najdete je po stranách konečníku. V čem vězí jejich problém?

Plné a prázdné

Anální žlázky se během života psa neustále plní sekretem. Obvykle se samy vyprazdňují, když jde “pes na velkou”, ale pokud má řidší stolici, začnou být přeplněné. Někdy se naplní i proto, že má pes málo pohybu nebo příliš malé teritorium k životu. Některé studie uvádějí také jako příčinu ucpávání potravinové alergie a nadváhu psa. Ucpání může způsobovat zánětlivé stavy, které jsou hodně nepříjemné, hrozí tvorba hnisavých vředů, je potřeba nasadit antibiotika nebo žlázky úplně odoperovat. První známkou toho, že je se žlázkami něco špatně je to, že pes nebo fena začnou zadnicí tzv. sáňkovat po podlaze.

Ucpané anální žlázky

Jakmile tento problém dlouhodobě neřešíte, začnou vašeho parťáka pořádně trápit. Kolem ocasu ho to začne svědit a bolet, často se tam vykusuje, může na bedrech olýsat a intenzivně se drbat, například o nábytek. Někdy může psa bolet, když se snaží tlačit při vykonávání potřeby a kňučí. V takovém případě rozhodně na nic nečekejte a navštivte veterináře, který žlázky ručně uvolní a nasadí vhodné léky na případný zánět. 

Jak si můžete pomoci sami?

Částečně na anální žlázky můžete vyzrát i sami doma. Důležitá je kvalitní strava, která obsahuje dostatek lososového oleje a vašemu pejskovi sedí, takže má po ní tvrdou a pravidelnou stolici. Pomáhá také hodně pohybu. Žlázky můžete zkusit vyprazdňovat i vy, nejprve si ale nechte od veterináře ukázat, jak na to. Není to zase tak složité, potřebujete jen znát správný grif a připravit si dostatek ubrousků na zachycení nevábně vonícího sekretu.  


Veterinář vám také může doporučit přípravky nebo masti, které pomáhají opakovaným problémům s análními žlázkami předcházet.

Kurzy, které vás naučí

Prohlédnout
5(35 hodnocení)
Prohlédnout
4.4(9 hodnocení)
Prohlédnout
5(12 hodnocení)
Prohlédnout
4.8(12 hodnocení)
Prohlédnout
5(6 hodnocení)
Prohlédnout
4(1 hodnocení)

Dočetli jste až sem?


Líbil se vám článek? Inspirujte ostatní …


Proč psi opravdu nejsou vlci a ani se tak nechovají.
Nejdůležitější pravidlo pro výchovu a trénink psa
Chci E-book ZDARMA

Mohlo by vás zajímat

15.05.2024

Proč se kočky perou po příchodu z veteriny?

Už se vám to také stalo? Máte doma sehranou kočičí partu, ale jedna kočka musí na veterinu na nějaký zákrok, třeba trhání zubů. Ale potom, co vysílenou, ještě zblblou kočku po zákroku přivezete domů, ostatní kočky na ní začnou vrčet, syčet a začnou na ní být zlé.  Vyměnili mi kočku? Myslím, že toto je věc, […]

přečíst článek
13.05.2024

Desenzitizace – Základní koncept (nejen) pozitivního tréninku

Pojem desenzitizace, do češtiny nejčastěji překládaný jako „znecitlivění“, není trenérům psů zcela neznámý. Nejčastěji jím myslíme snížení citlivosti zvířete na pro něj nepříjemné podněty, jako je například střelba, bouřka, vpich jehly při odběru krve nebo tlak kleštiček při stříhání drápků, nepříjemný terén, po kterém se pes pohybuje, případně lidé nebo ostatní psi, pokud z nich má […]

přečíst článek
08.05.2024

Trénink jako puzzle: Jak zlepšit přivolání (část 4)

Přivolání je cvik, u něhož může málokdo říct, že ho má dokonale nacvičený. Jak jsme si řekli v předchozích článcích, skládá se totiž z mnoha puzzlíků, na kterých musíme se svým psem pracovat.  Jednoduchý recept na dokonalé přivolání tedy neexistuje. Konkrétní tréninkový plán se liší dle psa, majitele a prostředí, ve kterém se pohybují. Pojďme […]

přečíst článek

Všechny články

Můžete nás sledovat

Poslouchejte na cestách!
Odebírejte podcast.