12.11.2023

Malej a drsnej – to je Jack Russel Teriér

Jack Russell teriéři to se svou bezmeznou energií a temperamentní povahou dopracovali až do písničky české umělce Vojtaana, který notuje: “Malej, drsnej jako Jack Russel…” V tomto článku se vydáme do historie Jack Russell teriérů a vysvětlíme si, proč je toto přirovnání trefné. Jinými slovy, jako vždycky, co člověk šlechtí, to má.

Původ Jack Russell teriérů

Historie Jack Russell teriérů začíná na počátku 19. století v Anglii u reverenda Johna Russella. Jako vášnivý lovec lišek se snažil vyvinout plemeno teriéra, které by odpovídalo jeho loveckým potřebám. Selektivně šlechtil teriéry pro jejich obratnost, inteligenci a odhodlání při lovu lišek, což vedlo k vytvoření plemene, které známe dnes.

Lovecké dědictví

Jack Russell teriéři byli vyšlechtěni speciálně pro lov lišek a jejich původním účelem bylo vypuzovat lišky z jejich nor. Jejich malá velikost, houževnatost a bezmezná energie je pro tento náročný úkol předurčovaly.

Vlastnosti Jack Russell teriéra

Energický a hravý

Jack Russell teriéři jsou známí svou bezmeznou energií a láskou ke hře. Vždy jsou připraveni na hru nebo dobrodružství.

Inteligentní a odhodlaní

Tito teriéři jsou velmi inteligentní a odhodlaní, což z nich dělá vynikající řešitele problémů. Jejich odhodlání se však někdy může proměnit v tvrdohlavost.

Nebojácní a vytrvalí

Jack Russell teriéři mají nebojácnou povahu. Jsou známí svou odvahou a ochotou přijímat výzvy, často bez váhání.

Věrní společníci

Jack Russell teriéři si navzdory své temperamentní povaze vytvářejí silné pouto se svými majiteli a dokážou být neuvěřitelně věrní a láskyplní.

Ke komu se hodí Jack Russell teriér?

Aktivní jedinci nebo rodiny

Jack Russell teriérům se daří v aktivním prostředí a vyžadují každodenní pohyb a duševní stimulaci. Majitelé, kteří mají rádi venkovní aktivity a hry, udrží svého Jack Russella šťastného a vyrovnaného. Pokud chcete gaučáka, Jack Russel určitě není správná volba, při nedostatku aktivit vám poleze po hlavě a zbourá vám byt.

Zkušení majitelé psů

Jack Russell teriéři jsou díky své inteligenci, odhodlání a někdy tvrdohlavé povaze nejvhodnější pro zkušenější majitele. Především ale potřebují spoustu času svého majitele. 

Trpělivost a nadšení

Pro majitele, kteří mají trpělivost a nadšení pro výcvik a hru, je temperamentní osobnost Jack Russell teriéra radostí.

Malé obytné prostory

Jack Russell teriér se navzdory své energické povaze dobře přizpůsobí bydlení v bytě, pokud má dostatek pohybu a duševní stimulace.

Vyhledávají dobrodružství

Pokud hledáte dobrodružného a nebojácného společníka pro venkovní aktivity, jako je turistika, Jack Russell teriér se díky své temperamentní povaze skvěle hodí.

Závěrem

Historie Jack Russell teriérů svědčí o jejich vývoji od oddaných lovců lišek až po milované a temperamentní rodinné společníky. Chcete-li být správným majitelem Jack Russell teriéra, berte v úvahu jeho energickou povahu, inteligenci a potřebu aktivity a duševní stimulace. Pokud jste zkušený, aktivní majitel psa, který si cení vzrušení z temperamentního společníka, může být Jack Russell teriér ideálním parťákem pro život, který vám dodá zábavu a vzrušení v kompaktním a houževnatém balení.

Kurzy, které vás naučí

Prohlédnout
5(12 hodnocení)
Prohlédnout
4.8(132 hodnocení)
Prohlédnout
4.9(39 hodnocení)
Prohlédnout
4.6(5 hodnocení)
Prohlédnout
4.7(15 hodnocení)
Prohlédnout
5(35 hodnocení)

Dočetli jste až sem?


Líbil se vám článek? Inspirujte ostatní …


Proč psi opravdu nejsou vlci a ani se tak nechovají.
Nejdůležitější pravidlo pro výchovu a trénink psa
Chci E-book ZDARMA

Mohlo by vás zajímat

20.05.2024

Mark and move - trik pro reaktivce

Mark and move je finta od trenérky Grishy Stewart, mimochodem jedné z nejlepších trenérek na světě pro práci s reaktivci. Je autorkou metody BAT (behavior adjustment training). Té se občas v dobrém přezdívá “boring adjustment training”, tedy “nudný trénink pro úpravu chování”, protože její velká část je o tom, aby reaktivní pes viděl psa na […]

přečíst článek
15.05.2024

Proč se kočky perou po příchodu z veteriny?

Už se vám to také stalo? Máte doma sehranou kočičí partu, ale jedna kočka musí na veterinu na nějaký zákrok, třeba trhání zubů. Ale potom, co vysílenou, ještě zblblou kočku po zákroku přivezete domů, ostatní kočky na ní začnou vrčet, syčet a začnou na ní být zlé.  Vyměnili mi kočku? Myslím, že toto je věc, […]

přečíst článek
13.05.2024

Desenzitizace – Základní koncept (nejen) pozitivního tréninku

Pojem desenzitizace, do češtiny nejčastěji překládaný jako „znecitlivění“, není trenérům psů zcela neznámý. Nejčastěji jím myslíme snížení citlivosti zvířete na pro něj nepříjemné podněty, jako je například střelba, bouřka, vpich jehly při odběru krve nebo tlak kleštiček při stříhání drápků, nepříjemný terén, po kterém se pes pohybuje, případně lidé nebo ostatní psi, pokud z nich má […]

přečíst článek

Všechny články

Můžete nás sledovat

Poslouchejte na cestách!
Odebírejte podcast.