30.05.2023

4 způsoby jak v létě zchladit psa

Horké letní dny jsou nemilosrdnou realitou globálního oteplování. Každoročně s nimi bojují nejen mnozí lidé, ale i psi, a to i plemena na teplo jinak zvyklá. Jak vašeho chlupáče můžete bezpečně ochladit a udělat mu léto snesitelnější?

Voda

Ochlazení vodou je v létě prostě nejvíc! Dejte si ale pozor na to, jakou formou psa chladíte. Pokud je opravdu zadýchaný a uřícený, hození do chladné vody mu může způsobit teplotní šok. V některých vodách jsou také bakterie a sinice, které mohou parťákovi způsobit různé kožní infekce. A stříkání ze zahradní hadice může zase psa ohrozit intoxikací vodou – což je případ, kdy parťák pozře při hrátkách příliš mnoho vody a může to ohrozit jeho mozek i životní funkce. Ideální je napuštěný psí bazének, možnost nechat psa zaplavat si, jak sám chce nebo třeba jen namočit tlapky.

Jak parťákovi neublížit se dozvíte také v kurzu 13 nebezpečných věcí, kterými můžeme pejskovi ublížit.

Ledové dobroty

Při častém podávání a větším množství může mražené krmivo způsobit žaludeční problémy. Ale občasné mlsání neuškodí. Zkuste například naplnit odolné hračky (jako třeba Kong nebo lízací kobereček) chutnou konzervou a dát zamrazit. Do mrazáku můžete dát také kost nebo kus masa (pokud je váš parťák zvyklý na BARF).

Chladící podložka uleví

Chladící podložka je chytrý vynález poslední doby. Jen je občas vyrobena z toxických látek, takže s ní nikdy nenechávejte psa bez dozoru. Také ji nedávejte třeba do auta, kde nemá pes možnost volby z ní slézt (ze stejného důvodu není vhodná ani chladící vesta). Ale třeba na zemi v bytě je skvělým pomocníkem pro letní vedra!

Větrák a vlhká utěrka

Zní to jako klišé, ale protože se psi ochlazují také dýcháním přes nasliněný jazyk, vlhká utěrka na foukajícím větráku jim může v některých případech ulevit. Přinejmenším větrák rozproudí vzduch v místnosti a sníží teplotu alespoň pocitově.

Kde je chladněji?

Mnoho psů si v horkém počasí hledá instinktivně chladnější místa – například ve vykopaném dolíku pod stromem, ve vlhké trávě, ale také ve vysoké trávě (na krátkém trávníku je o několik stupňů tepleji). I když vám to třeba drásá váš zahrádkářský cit, nebraňte jim a dopřejte jim trochu přirozeného ochlazení. Však ona ta vedra zase pominou a váš parťák se vrátí zpátky vedle vás na gauč.

Kurzy, které vás naučí

Prohlédnout
5(35 hodnocení)
Prohlédnout
4.8(45 hodnocení)
Prohlédnout
4.4(9 hodnocení)
Prohlédnout
5(3 hodnocení)
Prohlédnout
0(0 hodnocení)
Prohlédnout
4(1 hodnocení)

Dočetli jste až sem?


Líbil se vám článek? Inspirujte ostatní …


Proč psi opravdu nejsou vlci a ani se tak nechovají.
Nejdůležitější pravidlo pro výchovu a trénink psa
Chci E-book ZDARMA

Mohlo by vás zajímat

06.05.2024

Fu*ktouch

Pokud zmateně koukáte na název článku a nemáte představu, o čem bude, v pořádku. Jedná se totiž o převratnou metodiku a copingovou strategii pro lidi zároveň. A taky totální blbinu. Nosetouch trochu jinak Povel “touch” asi všichni známe. Nabídneme psovi ruku, on se jí dotýká čumákem. Časem natrénujeme i zamrznutý nosetouch. Tedy nabízíme ruku, pes […]

přečíst článek
01.05.2024

Zónové překážky – jak s nimi začít

Mezi zónové překážky patří v agility kladina, áčko a houpačka. Agilitní matadoři věří, že když si dáte práci s kladinou, áčko můžete mít téměř zadarmo 🙂 Na každé agilitní překážce jsou vyznačené jinou barvou kontaktní zóny. Na zónu pes musí šlápnout alespoň 1 pacičkou, jinak získá 5 trestných bodů v podobě „chyby”. U houpačky se kromě […]

přečíst článek
29.04.2024

Problémové situace jako skvělá příležitost k tréninku

Asi většina psů na něco v určité míře reaguje. Napadá mě například štěkání na vše divné, na lidi, na psy, honění všeho hýbajícího se, pasení a nebo také nadšení z každého psa či člověka… V první řadě pomáhá uvědomit si, že velká část ze zmíněného je zcela přirozené chování pro psy. To, že chtějí lovit, kamarádit se a […]

přečíst článek

Všechny články

Můžete nás sledovat

Poslouchejte na cestách!
Odebírejte podcast.