15.03.2022

První pomoc u psa – co dělat, když se zraní?

Jsou chvíle, kdy je potřeba myslet racionálně, zachovat chladnou hlavu a nemarnit čas. Přihodit se může ledacos. My vám dnes poradíme, jak ošetřit zranění, které si pes může způsobit. A jak nepanikařit.

Běh střemhlav

Internetem koluje spousta virálních videí se psy, kteří běží jako o život a přitom zakopnou, udělají kotrmelec nebo vrazí do nábytku. Také se jimi možná bavíte. Ne vždy to ale dopadne vtipně, pes si přitom může způsobit tržnou ránu o větev, kámen nebo jiný předmět a na neštěstí je zaděláno. Nepanikařte, pes totiž cítí váš stres. Pokud není rána hluboká, stačí ji vydezinfikovat, popřípadě ovázat. Pokud se vám rána nelíbí nebo silně krvácí, zavolejte ihned vašemu veterináři, který vám poradí telefonicky, co dělat. 

Neztrácejte krev

Když zranění opravdu hodně krvácí, v první řadě je nutné zastavit krvácení. Použijte čistou látku (třeba tričko) nebo klidně i prst. Krvácející končetinu zvedněte do vzduchu, aby se omezil přísun krve k ráně. A co nejdříve vyhledejte veterinární pohotovost. V žádném případě nevytahujte zapíchnuté předměty z rány, mohli byste situaci jenom zhoršit. V ideálním případě přiložte tlakový obvaz a zafixujte ho pružnou náplastí, než vyhledáte odbornou pomoc. Utahujte tak, abyste pod konec obvazu dokázali vsunout prst. 

Nelámejte hůl

Nejrůznější pády a srážky často končí zlomeninou. Ve většině případů nebývá vidět, ale na psovi vidíte bolestivost, kulhání a neochotu končetinu používat. Při podezření na zlomeninu musíte udržet psa co nejvíce v klidu, každý pohyb se zlomeninou může zhoršovat budoucí hojení a bez veterináře se v tomto případě neobejdete. Končetinu je dobré před odbornou pomocí fixovat, ideálně nějakými měkkými látkami přiloženými okolo a zavázanými ke končetině. Pomoci může také dřevěná větev, propiska nebo jiný pevný materiál ke zpevnění zlomeniny. Pokud je ovšem vidět kost a zlomenina je otevřená, rozhodně ji nefixujte! Pouze přiložte jemně obvaz a případně zastavte krvácení.

Záchrana 1. pomoci

Na delší cesty nebo dobrodružné výpravy byste s sebou vždy měli mít obvazové materiály a dezinfekční sprej. Při běžné procházce musí ale postačit třeba voda na omytí a jakýkoliv kus oblečení. Chcete-li se cítit jistěji, rozhodně zainvestujte do kurzu první pomoci psovi. Vždy je lepší natrénovat si to na zdravém chlupáčovi v klidu a osahat si případné možné situace. 

Kurzy, které vás naučí

Prohlédnout
5(35 hodnocení)
Prohlédnout
4.8(12 hodnocení)
Prohlédnout
5(12 hodnocení)
Prohlédnout
4.4(9 hodnocení)
Prohlédnout
4.7(15 hodnocení)
Prohlédnout
5(3 hodnocení)

Dočetli jste až sem?


Líbil se vám článek? Inspirujte ostatní …


Proč psi opravdu nejsou vlci a ani se tak nechovají.
Nejdůležitější pravidlo pro výchovu a trénink psa
Chci E-book ZDARMA

Mohlo by vás zajímat

01.05.2024

Zónové překážky – jak s nimi začít

Mezi zónové překážky patří v agility kladina, áčko a houpačka. Agilitní matadoři věří, že když si dáte práci s kladinou, áčko můžete mít téměř zadarmo 🙂 Na každé agilitní překážce jsou vyznačené jinou barvou kontaktní zóny. Na zónu pes musí šlápnout alespoň 1 pacičkou, jinak získá 5 trestných bodů v podobě „chyby”. U houpačky se kromě […]

přečíst článek
29.04.2024

Problémové situace jako skvělá příležitost k tréninku

Asi většina psů na něco v určité míře reaguje. Napadá mě například štěkání na vše divné, na lidi, na psy, honění všeho hýbajícího se, pasení a nebo také nadšení z každého psa či člověka… V první řadě pomáhá uvědomit si, že velká část ze zmíněného je zcela přirozené chování pro psy. To, že chtějí lovit, kamarádit se a […]

přečíst článek
24.04.2024

Hlazení jako cvičení

Aby pes mohl začít naplno pracovat s vlastním tělem, musí o něm vědět. Psi mají přirozeně 60 % váhy na předních nohách. Můžete si všimnout, že jsou o něco mohutnější než zadní nohy. Pes s předníma nohama obvykle pracuje velmi dobře, kdežto o zadních moc neví.  Uvědomování si vlastního těla nazýváme polohocitem/propriocepcí/propriorecepcí. Je to schopnost, […]

přečíst článek

Všechny články

Můžete nás sledovat

Poslouchejte na cestách!
Odebírejte podcast.