01.02.2022

Jak často koupat psa?

Na sucho a sluníčko si zase nějakou chvíli počkáme. V zájmu zachování čistého bytu možná teď koupete psa častěji než dřív. Co je ještě zdravé a kdy už je to příliš?

Bezúdržbová srst

Věděli jste, že srst má do určité míry samočistící schopnost? A stejně jako lidské vlasy – čím častěji je myjete, tím rychleji se promastí a zašpiní. Pokud máte pocit, že je čas koupele, ještě chvíli vyčkejte.

Vsaďte na česání

Prospěšnou péčí o srst a kůži psa je česání. Prokrví pokožku, zachytí uvolněné chlupy, rozčeše zacuchané dredy a zbaví chlupy i vlasy nečistot a prachu. Pravidelná péče o srst česáním vás zachrání před nutností častěji koupat. A nenaruší pH pokožky.

Pravidelná péče o srst česáním vás zachrání před nutností častěji koupat. A nenaruší pH pokožky. Zdroj: Pixabay

Jak psa správně koupat?

Teplota vody by měla být asi 38-40 °C, aby to chlupáče nepálilo. Psa polévejte nebo sprchujte postupně po těle, ale snažte se, aby voda nezasáhla oči ani uši – vzniká tím riziko zánětu uší. Používejte vždy šampon pro psy. Lidské šampony narušují psům přirozené pH a mohou být spouštěčem kožních onemocnění. Nakonec psa vydrbejte ručníkem do sucha. Kdyby proschnul nedostatečně nebo schnul příliš dlouho, může to spustit bakteriální infekci, svědění a lysiny na těle. Chcete-li z nějakého důvodu použít fén, nefénujte psa příliš intenzivně, vysušuje to totiž pokožku.

Kdy je na koupání vhodný čas?

Je těžké určit vhodnou frekvenci koupání. Při použití kvalitních prostředků platí pravidlo, že psy se střední až dlouhou srstí je dobré koupat maximálně 1x za 2 měsíce, krátkosrsté psy pak můžete koupat 1x za měsíc. Nejčastější péči potřebují naopak psi s minimem srsti, těm se kůže rychleji mastí a ucpává póry. Psy s dredy, jako je třeba komondor je lepší nekoupat vůbec – z kožichu se šampon složitě vymývá, zůstává tam a může způsobit problémy.

Komondora je lepší nekoupat vůbec, neboť se z kožichu šampon špatně vymývá a ten následně způsobuje problémy.

Plemena, která potřebují vanu

Pak jsou také plemena, která se bez pravidelné koupele neobejdou, aby jejich srst zůstala zdravá a rozčesatelná. V první řadě jsou to plemena bez srsti – čínský chocholatý pes nebo mexický naháč potřebují alespoň jednou týdně otřít houbou. Koupele uvítají rovněž psi s hedvábnou srstí, jako například maltézský psík, shih-tzu, pudl, kerry blue terier nebo bedlington teriér. Aby vypadali jako příslušníci svého plemene a zachovali si zdravou kůži, můžete je s vhodnými šampony koupat klidně každý týden. 

Psy s hedvábnou srstí, např. bedlington teriéry, koupejte s vhodným šamponem klidně každý týden.

Kurzy, které vás naučí

Prohlédnout
5(12 hodnocení)
Prohlédnout
5(3 hodnocení)
Prohlédnout
5(35 hodnocení)
Prohlédnout
5(4 hodnocení)
Prohlédnout
4.8(12 hodnocení)
Prohlédnout
5(3 hodnocení)

Dočetli jste až sem?


Líbil se vám článek? Inspirujte ostatní …


Proč psi opravdu nejsou vlci a ani se tak nechovají.
Nejdůležitější pravidlo pro výchovu a trénink psa
Chci E-book ZDARMA

Mohlo by vás zajímat

01.05.2024

Zónové překážky – jak s nimi začít

Mezi zónové překážky patří v agility kladina, áčko a houpačka. Agilitní matadoři věří, že když si dáte práci s kladinou, áčko můžete mít téměř zadarmo 🙂 Na každé agilitní překážce jsou vyznačené jinou barvou kontaktní zóny. Na zónu pes musí šlápnout alespoň 1 pacičkou, jinak získá 5 trestných bodů v podobě „chyby”. U houpačky se kromě […]

přečíst článek
29.04.2024

Problémové situace jako skvělá příležitost k tréninku

Asi většina psů na něco v určité míře reaguje. Napadá mě například štěkání na vše divné, na lidi, na psy, honění všeho hýbajícího se, pasení a nebo také nadšení z každého psa či člověka… V první řadě pomáhá uvědomit si, že velká část ze zmíněného je zcela přirozené chování pro psy. To, že chtějí lovit, kamarádit se a […]

přečíst článek
24.04.2024

Hlazení jako cvičení

Aby pes mohl začít naplno pracovat s vlastním tělem, musí o něm vědět. Psi mají přirozeně 60 % váhy na předních nohách. Můžete si všimnout, že jsou o něco mohutnější než zadní nohy. Pes s předníma nohama obvykle pracuje velmi dobře, kdežto o zadních moc neví.  Uvědomování si vlastního těla nazýváme polohocitem/propriocepcí/propriorecepcí. Je to schopnost, […]

přečíst článek

Všechny články

Můžete nás sledovat

Poslouchejte na cestách!
Odebírejte podcast.